Noč čarovnic ??????????Halloween – mešanica kultur in stoletij

Pri nas noč čarovnic poznamo kot eno izmed kapric, uvoženih iz Amerike, ko se otroci našemijo, poslušajo grozljive zgodbice in po hišah prosijo za sladkarije.

Vendar je noč čarovnic ali halloween veliko več kot to. Je očarljiva mešanica kultur in stoletij: mešanica keltskega novega leta, romanskega praznika boginje sadnega drevja in sadja – Pomone in krščanskega praznika vseh svetih.

Konec poletja, začetek teme in mraza

Kelti, ki so živeli na tleh sedanje severne Francije in Velike Britanije, so novo leto praznovali 1. novembra. Dan poprej pa so praznovali Samhain, prehod obdobja svetlobe ali našega poletja v obdobje teme, tako da so svečeniki (druidi) darovali pridelek in kurili ognje. Plesali so okoli ognja in tako se je začelo obdobje mraza in teme. Verjeli so, da se duhovi umrlih, ta čas vrnejo na Zemljo, da bi poiskali še živeča telesa in se jih polastili za naslednje leto. Veljalo je namreč prepričanje, da je to edino upanje v posmrtno življenje. Seveda nad tem niso bili prav nič navdušeni še živeči, zato so se 31. oktobra oblačili v grozljive kostume ter bili zelo glasni – vse za to, da bi pregnali duhove, ki bi se lahko polastili njihovih teles.

Ko so na Otok vdrli Rimljani, so s seboj prinesli tudi svoja praznika: dan boginje Pomone, ko so se oblekli v kostume, sešite iz živalskih kož, in priredili parado ter praznik Feralia konec oktobra, ko so se spomnili svojih umrlih.

Dan, posvečen dušam umrlih

Šele krščanska cerkev je 1. november spremenila v dan, posvečen dušam umrlih. Na začetku so kristjani ta praznik praznovali z ognjem in paradami, oblečeni v angele, svetnike in hudiče. Tudi samo ime Halloween pravzaprav pomeni predvečer praznika vseh svetih (All Hallow Even ali na kratko Hallow E’en).


Komentarji

 1. Poučne in koristne informacije, buča je pa super - pred in po :)

  Nov izgled bloga je pa čisto tvoj.

  Pozdravček, N.

  OdgovoriIzbriši
 2. Hvala N.....,tole razlago praznika sem u stvari iskala zaradi moža s katerim se vsako leto pregovarjam ko začnem z bučomanijo,kakor pravi.

  OdgovoriIzbriši
 3. O kok fajn buča. Pa lekcija je tudi zanimiva.Blog imaš pa ful opicanjen:):)

  OdgovoriIzbriši
 4. :))) luštna buča


  Jaz letos nisem delala buče (v Črnomlju jo je soseda, doma pa sestri, ker mene ni bilo), saj so nam vodene kozice malček prekrižale načrte :(

  Buče pri nas zadnjega oktobra režemo že vrsto let, pa ne zaradi ameriškega praznika (se ne šemimo - ma letos sta me fanta sicer nahecala in sta za kratek čas oblekla kostume z maškarade - in ne nabiramo sladkarij), temveč zaradi tesne zveze med tremi sestrami, ki držimo skupaj kot ene čarovnice :))) in zato je noč čarovnic naš praznik.

  Moram priznati, da dokler nisem poznala Keltskega ozadja izrezovanja buč, predvsem pa drugih vrtnin (tudi repa, koleraba), mi ta "praznik" ni bil prav nič všeč, saj mi ta prisiljena amerikanizacija ne odgovarja.

  OdgovoriIzbriši
 5. Hvala za razlago. Res nisem vedela odkod to izvira.

  Ampak zame še vedno ostaja uvoz iz Amerike :)

  OdgovoriIzbriši

Objavite komentar

Priljubljene objave iz tega spletnega dnevnika

Štampiljke Darilnica Klavdija

Še ena za uspešen prestop

Novo leto celo leto